Personalităţi culturale

personalitati
  • PERSONALITĂŢI DIN SIBIU
  • A - B
  • C
  • D - F
  • G - H
  • I - L
  • M - N
  • O - R
  • S
  • T - Z

Aceasta sectiune se doreste o prezentare succintă a unor personalităţi care s-au născut, s-au stabilit aici sau au marcat, într-un fel sau altul, viaţa culturala a orasului.
Pentru a gasi o persoana va rugam sa actionati tab-ul care corespunde primei litere din nume, iar din lista afisata va rugam selectati numele persoanei pentru a deschide pagina cu detalii.

Personalitatile de marca aflate in viata nu au fost incluse in lista.
Ne exprimam regretul daca o personalitate marcanta din domeniul artei sau culturii nu a fost inclusa in lista. Daca aveti detalii legate de o asemenea personalitate va rugam sa ne contactati la adresa de mail.



oberth

In cei peste 800 de ani de istorie, orasul Sibiu a daruit lumii un numar impresionant de oameni de arta si cultura care s-au nascut sau s-au stabilit in orasul de pe malul Cibinului. Dar numarul personalitatilor importante care au activat aici este mult mai mare, oamenilor de arta si cultura alaturanduse numerosi oameni de stiinta renumiti, medici, arhitecti dar si personalitati politice,comandanti si militari de cariera, personalitati din lumea sportului, bancheri, oameni de afaceri sau comercianti celebri.
Incercam in cele ce urmeaza sa facem o scurta trecere in revista a celor mai importante personalitati care nu se regasesc in lista oamenilor de arta si cultura.

Pionier al aviatiei, inventator, savant renascentist si precursor al astronauticii, Conrad Haas a conceput si lansat in 1529, la Sibiu, cu circa 100 de ani inaintea lui Kazimiersz Sziemienovicz, mai multe tipuri de rachete, cu doua si trei trepte de aprindere. Conrad Haas a fost pirotehnician, guard de artilerie si comandant al Arsenalului Militar, din Sibiu incepand cu 1529.
Dar probabil cel mai important om de stiinta pe care l-a dat Sibiul este Hermann Oberth, nascut la 25 iunie 1894 la Sibiu, cel care a avut o importanta contributie la aparitia si dezvoltarea tehnologiei spatiului.
Tot din Sibiu este si Friederich Adolf Bock (1894-1961) inginer textilist, inventatorul unor fibre sintetice.
Franz Joseph Müller (1740-1825) s-a stabilit la Sibiu in 1778 ca si consilier de tezaur. A preluat conducerea minelor si salinelor din Transilvania. In laboratorul sau de pe str. Mitropoliei nr.36 (colt Mitropoliei si Tribunei), dupa nenumarate experiente, descopera Telurul, cel de-al 52-lea element chimic din tabelul lui Mendelev
Israel Hübner stabilit la Sibiu la mijlocul secolului XVII, a fost un medic, matematician si astrolog.
In lucrarile sale "Noul sistem al universului" si "Propositiones XIII" din 1666, afirma pentru prima data ca soarele nu este in centrul universului si ca are o miscare proprie in spatiu.
Adolf Gottschling (1841-1918) a fost din 1878 seful statiei meteo din Sibiu, si-a adus contributia la modernizarea agriculturii transilvanene.

Dintre oamenii politici sibieni trebuie amintiti Thomas Altemberger (circa 1431-1491 primar si jude regal care la 1481 realizeaza o culegere de legi germane orasenesti si montane , Albert Huet (1537-1607), jude regal si grev al sasilor, a contribuit la dezvoltarea mestesugurilor, la noua organizare a breslelor si la imbunatatirea sistemului scolar. A contribuit la extinderea centurilor de aparare ale orasului si a participat la o campanie militara impotriva turcilor, Petrus Haller, jude regal, primar si comite al sasilor a contribuit la consolidarea sistemului de fortificatii al cetatii Hermannstadt, Georg Hecht, primar al Sibiului care la 1493 in fruntea unei armate si cu ajutorul romanilor de la Talmaciu, a invins o armata turceasca in trecatoarea Turnul Rosu.

Dintre personalitatile Sibiului mai trebuie amintiti Josef Karl Ludwig Bedeus von Scharberg (1826-1901) deputat al Dieteti Transilvanene iar intre 1879-1882 membru al Universitatii Sasesti, fondator al Casei de Pensii Bisericesti si timp de 34 de ani presedinte al Asociatiei de Agricultura, Alexandru Lebu (1835-1918) un sprijinitor al taranimii romane, Victor Tordasianu ( 1860 - 1920), presedintele Reuniunii meseriasilor romani timp de 23 ani.
Dintre militarii de cariera amintim pe Artz von Straussenburg (1857-1935) ultimul sef de stat al armatei imperiale austro-ungare, a fost printre ofiterii cu cele mai multe decoratii ale armatei austro-ungare si pe Baron David Urs de Margina (1816-1897) probabil cel mai important militar roman din Ardeal din sec. XIX, a avut o contributie insemnata la organizarea şcolilor grănicereşti.