Istoria teatrului la Sibiu

“Cel mai plin de viaţă dintre toate ţinuturile imperiale”, Sibiul este un oraş cu o teatralitate specială, primele spectacole fiind atestate documentar incă din secolul al XVI-lea. În secolul al XVIII-lea, au apărut primele trupe ambulanţe, care încântau sibienii jucând piese în locuri improvizate. Pe la mijlocul aceluiaşi veac, spectacolele se jucau într-o baracă de lemn, în Piaţa Mare, iar apoi într-un spaţiu din apropierea Porţii Cisnadiei, lângă fosta Cazarma 90.

O nouă epocă, mai luminoasă, începe în anul 1769, odată cu prezentarea spectacolelor de teatru, operă şi opereta în casa baronului Möringer, actuala Casa Albastră din Piaţa Mare. Activitatea teatrală se relansează în 1782, când la Sibiu soseşte o trupă condusă de Christoph Seipp, o personalitate de talie europeană. Plăcut impresionat de atmosfera culturală sibiană, ia decizia să rămână doi ani în oraşul de pe malul Cibinului. Spectacolele susţinute de trupa Seipp au fost cele ce au convins autorităţile oraşului de necesitatea înfiinţării unui teatru permanent.

Istoria coerentă a teatrului sibian începe din anul 1788, când Martin Hochmeister a ridicat un edificiu destinat spectacolelor - prin transformarea Turnului Gros din centură de apărare a oraşului în clădire pentru teatru. Aici au început să se joace Shakespeare şi Molière cu o consecvenţă de invidiat, piese ale iluminiştilor, ale romanticilor germani, toate fiind consemnate în cronicile unui săptămânal teatral. După 1800 încep să apară, pe lângă repertoriul obişnuit, spectacole de teatru şi muzică inspirate din viaţa cetăţii.
Vara anului 1868 a fost momentul în care trupa dramatică a lui Mihai Pascaly, avându-l ca sufleur pe Mihai Eminescu, aflată într-o “excursie de propagandă artistică şi naţională prin Ardeal”, soseşte la Sibiu. A fost prima dată când se juca în limba romană. Trupa nu a trebuit să plătească taxe pentru sala, cu condiţia să prezinte unele spectacole gratuite pentru cetăţenii săraci ai oraşului. Presa vremii spune că s-a jucat tot timpul cu casa închisă, la unele reprezentaţii fiind prezente şi oficialităţile oraşului. Numeroşi spectatori au venit în costume naţionale, din satele romaneşti din apropiere.
Clădirea teatrului primeşte, la 1876, o nouă faţadă, care dă clădirii o notă monumentala distinctă. În această perioadă, spectacolele teatrale cu care publicul sibian era atât de obişnuit s-au ţinut în sala Hotelului “Împăratul Romanilor”. Sala redecorată în alb, roşu şi auriu este inaugurată la 3 septembrie 1887, cu drama “Faust”.
Teatrul lui Hochmeister cade pradă a doua incendii cu urmări devastatoare. Cel de-al doilea, din 1949, va forţa autorităţile locale să mute sediul teatrului în incinta fostului cinematograf Apollo, sediu în care funcţionează şi astăzi. Stagiunea a fost deschisă de spectacolul „O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, pus în scenă de Radu Stanca. Personalitate complexă, Radu Stanca, convins filogerman - a scris direct în limba germană şi a tradus numeroase lucrări, şi-a pus pecetea atât asupra teatrului, cât şi asupra vieţii culturale din Sibiu - fiindu-i cunoscută preocuparea din cadrul cercului literar, precum şi creaţia poetică, dramatică şi eseistica. În calitate de regizor, Radu Stanca a montat la Sibiu piese din repertoriul naţional şi internaţional până în 1961, când s-a transferat la Cluj.
În 1949 se înfiinţează Teatrul de Stat iar în 1956 se inaugurează secţia în limba germană, care încearcă să păstreze o tradiţie de peste 400 de ani.
După ce a fost locomotiva Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007 şi a fascinat mii de spectatori localnici şi turişti călători, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu e pe punctul de a-şi deschide cortină pentru ediţia a 15-a. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival anual de teatru din România ce adună laolaltă unii dintre cei mai proeminenţi artişti naţionali şi internaţionali, continuând astfel tradiţia îmbinării culturii Europei Centrale şi Estice cu cea a Occidentului.
REPERE ISTORICE

1330 - este mentionata prima biblioteca de pe actualul teritoriu al Romaniei

1380 - este atestata existenta primei scoli de pe actualul teritoriu al Romaniei

1525 - este atestata prima tipografie din Transilvania si a doua de pe actualul teritoriu al Romaniei

1557 - este mentionata prima librarie de pe actualul teritoriu al Romaniei

1778 - apare la Sibiu primul ziar din Transilvania

1788 - se inaugureaza prima cladire de teatru de pe actualul teritoriu al Romaniei

1817 - se deschide primul muzeu de pe actualul teritoriu al Romaniei

1853 - apare Telegraful Roman, cel mai vechi ziar din Romania si din Europa de sud-est

1945 - se infiinteaza "Junii Sibiului", primul ansamblu folcloric din Romania

1972 - se deschide primul muzeu de farmacie din Romania

1994 - se deschide primul muzeu de etnografie universala din Romania

2007 - Sibiul devine Capitala Culturala Europeana, primul oras din estul Europei care primeste acest titlu