Bucuria de la FITS 2019!

22.06.2019


Aflat în plină desfășurare, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă să surprindă și să-i seducă pe iubitorii artelor spectacolului cu noi propuneri, povești, spectacole și revărsare de culoare în orașul de pe Cibin! Unul dintre cei mai importanți protagoniști ai zilei de ieri a fost Pippo Delbono, regizor, actor și creator neîntrecut de spectacole emoționante, care, (și) în acest an, își va lăsa o frântură din suflet la Sibiu, odată cu steaua care-i poartă numele de pe Aleea Celebrităților. Ieri, la prânz, creatorul italian și-a lansat, alături de George Banu, la Habitus, cartea „Dăruirea de sine”, un volum de mărturisiri, cu imagini și cuvinte ce dezvăluie lumea și, totodată, pe sine, iar, mai apoi, pe scena de la Fabrica de Cultură – sala Lulu, publicul a avut ocazia să trăiască „Bucuria” (Joy) alături de neobișnuiții artiști din compania de teatru a lui Pippo Delbono. Spectacolul are o a doua reprezentație astăzi, norocoșii care au mai prins bilete au, cu adevărat, toate motivele de Bucurie! Un alt spectacol-eveniment care s-a văzut ieri la FITS, și care are o altă reprezentație și astăzi, a fost Fenomenul Woodstock de la Thalia Theater, una dintre cele mai prestigioase instituții de gen din Germania, înființată în 1843! Structurat ca o adevărată lecție de istorie, „Fenomenul Woodstock” a pus față în față estul și vestul anilor ’60.

Și străzile din Sibiu au fost animate de artiști și public, și nimeni nu s-a lăsat impresionat de norii neprietenoși ci doar de talentul și creativitatea trupelor care au animat orașul: muzica Fanfarei de la Cozmești, dans cu Cia Jordi L. Vidal, circ cu Les Colporteurs, jazz colorat și culori vesele alături de Mademoiselle Paillette.

Piața Mare continuă în tot acest final de săptămână să fie gazda spectacolelor în aer liber, iar vineri seara, începând cu ora 21, DUNDU, o păpușă uriașă, iluminată, va prinde viață și promite să ofere o experiență deopotrivă vizuală și interactivă de excepție. De asemenea, 800 de metri cub de heliu „înghițiți” de personaje fantastice vor zbura nonșalant în Piața Mare, datorită companiei franceze Plasticiens Volants, care aduce două spectacole magice: „O lume nebună” (vineri) și „Leonardo da Vinci - vise și coșmaruri” (duminică). Seara de vineri va continua cu concertul duo-ului francez Pépite, în a cărui muzică echilibrată se regăsesc influențe americane, franceze și jamaicane, toate într-un spectacol golden pop.

Sâmbătă și duminică, Batsheva Dance Company (Israel) revine la FITS cu noua sa producție de dans contemporan, „Venezuela”, în care coregraful Ohad Naharin și dansatorii săi explorează dialogul și conflictul dintre mișcare și conținutul reprezentat de aceasta.

Publicul este așteptat în continuare cu gânduri bune la „Copacul care dăruiește” – instalația luminoasă formată din gândurile bune trimise prin intermediul aplicației de mobil FITS2019 sau online, pe unicredit.ro/fits, unde fiecare mesaj este transformat nu doar în artă, ci și într-o donație din partea UniCredit pentru proiectul teatral Tramvaiul Sibiu-Rășinari. Proiecția va avea loc astăzi și mâine pe Biserica Romano-Catolică începând cu ora 21.30.

Aleea și Gala Celebrităților din cadrul Festivalului de Teatru Internațional de la Sibiu reprezintă deja o tradiție. Anul acesta, Gala celebrează șase personalități care primesc și stele pe Aleea Celebrităților: Sidi Larbi Cherkaoui – coregraf, dansator, Pippo Delbono – actor, regizor, Stan Lai – dramaturg, regizor, Maia Morgenstern – actriță de film și teatru, Emmanuel Demarcy-Mota – actor, regizor, Michael Thalheimer – regizor, dar vor fi acordate și alte premii unor alți creatori de excepție.

Un alt eveniment important din programul FITS este expoziția chineză Lantern Festival – China în 20 de legende, care are ca subiecte elemente din cultura chineză, iar superbele lampioane vor ilumina Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului duminică seara de la ora 20:30. Această expoziție-instalație rămâne la dispoziția publicului până în 4 august.CALENDAR EVENIMENTE

Alte evenimente:
ABRACADABRA: magia poveștilor la Sibiu
 • Vineri, 07.08.2020
 • Ora: 10:00
 • Teatrul GONG Curtea interioară a teatrului
Festivalul Icon Arts Transilvania 2020
 • Vineri, 07.08.2020
 • Ora: 19:00
 • Str. Cetatii
Sibiu: Freedom Events – Concert Delia
 • Sambata, 08.08.2020
 • Ora: 21:00
 • Freedom Arena
Târgului comunităților rurale - Comuna Rîu Sadului
 • Duminica, 09.08.2020
 • Ora: 9:00
 • Muzeul Astra