Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească “EMIL SIGERUS”

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească “EMIL SIGERUS”

Înfiinţat în anul 1997, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească EMIL SIGERUS vine să umple un gol resimţit de muzeologia românească datorat reprezentării reduse a contribuţiei pe care saşii şi-au adus-o la formarea şi îmbogăţirea culturii româneşti în cei peste 800 de ani de locuire în spaţiul transilvan.
Patrimoniul său numără aproape 7000 de piese: colecţia Emil Sigerus transferată din patrimoniul fostului Muzeu Carpatin (întemeiat în 1885) şi colecţiile de valoare aparţinând lui Julius Bielz, Wilhelm şi Gisela Rosa Richter, Carl Engber şi Erwin Ulbrich. O prima expoziţie permanentă are ca temă "Civilizaţia transilvană. Meşteşugul cahlelor", valorificându-se astfel un nucleu patrimonial de o excepţională valoare documentară. "Cahle Transilvane (Sec. XV-XIX)" Studiul istoriei şi specificului meşteşugului cahlelor a constituit, în ultimele decenii, o temă frecventă a cercetărilor de istorie medievală şi etnografie, contribuind la adâncirea cunoaşterii modului de viaţă şi a culturii poporului nostru, a relaţiilor sale economice şi culturale cu popoarele Europei, a raportului de convieţuire şi influenţare reciprocă dintre români şi naţionalităţile conlocuitoare: saşi, unguri şi secui.
Apariţia primelor cahle este legată de evoluţia oraşelor în secolele XIV - XV, când s-a dezvoltat o organizare superioară a meşteşugurilor, sub forma breslelor. Acestea deţineau o tehnologie avansată şi o serie de "secrete" tehnice. De exemplu, documentul de reînnoire a statutelor breslelor, din anul 1376, atesta că olarii din Sibiu, Sighişoara, Sebeş şi Orăştie erau organizaţi într-o breaslă aparte "lutifigulorum fraternitas".

INFO UTILE:

ADRESA: Piaţa Mică, nr. 21

TEL: 004 0269202404

E-MAIL: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

WEB: [url=http://sigerus.muzeulastra.ro]http://sigerus.muzeulastra.ro[/url]

PROGRAM: Orar de vară: mai - septembrie
Miercuri - Duminică: 10:00 – 18:00
Orar de Iarnă: octombrie – aprilie
Miercuri - Duminică: 09:00-17:00
Galeriile de Arta Populara - de marti pana sambata

TARIF: Adulţi 5 leu
Elevi, studenți: 1 leu